Istorija

1846
XIX a. Kaune pradėjo steigtis pramoninės alaus daryklos. Viena iš tokių buvo Šveicarijos piliečių Makso ir Henrietos Bliumentalių alaus darykla, įsteigta palei tuometį Sankt – Peterburgo (dabar Savanorių prospektas) plentą. Bliumentalių šeimai priklausančios daryklos pajėgumai buvo nemenki mat nuolat buvo plečiamas pradinis įmonei priklausantis sklypas, statomi pastatai, atnaujinami gamyklos įrengimai.
1922
Po Pirmojo Pasaulinio karo 1922 m. įmonė buvo parduota. Tais pačiais metais naujieji savininkai įsteigia akcinę alaus ir vaisvandenių bendrovę „Ragutis“, kurios savininkai buvo Volfas Frenkelis, Martynas Yčas, Adomas Prūsas ir Jokūbas Šernas. Daugiausia produkcijos įmonė realizuodavo laikinojoj sostinėj, bet „Ragutyje“ verdamas alus buvo vertinamas ne tik šalyja, bet ir Europoje.
1959
1940 m. Bendrovė buvo nacionalizuota. Po karo dar veikusi, kaip savarankiška įmonė, 1959 m. alaus darykla „Ragutis“ buvo sujungta su kita Kaune veikusia alaus darykla „Raudonąja pašvaiste“ į vieną Kauno alaus ir nealkoholinių gėrimų Kombinatą „Ragutis“. „Ragutis“ ne tik suteikė vardą Kauno alaus kombinatui, virsdamas tik Gamykla Nr.2, bet ir prekinį ženklą.
1991
XX a. dešimto dešimtmečio pradžioje buvusi alaus darykla „Ragutis“ atsiskyrė nuo susivienijimo ir buvo pavadinta „Žalsvyčiu“, vardu kilusiu nuo tuo met alaus gamyboje naudojamų „žalsvių“ veislės žirnių, naudojamų išskirtinių alaus rūšių virime, pavadinimo.
2000
Alaus daryklos atgimimas prasidėjo 2000 m., kuomet dar „Žalsvyčiu“ besivadinusią įmonę įsigijo naujieji savininkai. Būtent jie užsimojo išsaugoti ir modernizuoti seniausią šalyje išlikusią alaus daryklą ir taip atversti naują lietuviško alaus istorijos puslapį.
2001
2001 m. daryklos pavadinimas pakeistas į AB „Kauno alus“. Atnaujinant įmonę buvo sumontuota moderni alaus filtravimo įranga, nauji technologiniai vamzdynai, pastatytas šlapio malimo malūnas, atnaujintos gamybinės patalpos, įrengta naujausia stiklo taros plovimo bei etikečių klijavimo linijos. Kauno alaus darykla paveldėjo praeitame amžiuje, Žaliakalnio kalvos šlaite iškastus alaus brandinimo rūsius, kuriuos pritaikė atsinaujinusios gamyklos visų alaus rūšių nokinimui.
2020
Įmonė nuolat plečia produkcijos asortimentą, atidarytas vaisvandenių cechas, pradėti gaminti alaus kokteiliai, atnaujintas pylimo į statines skyrius.